Hoe zet ik kinderen op de foto tijdens een familieshoot?

Ik hoor je al denken: met kinderen op de foto, hoe krijg je dat voor elkaar? Anders dan wat mensen soms denken, hoeven kinderen zich niet ‘netjes en rustig’ te gedragen op een fotoshoot. Het is niet meer zoals op de zwart-wit-foto’s van vroeger, waar je gezinnen stokstijf naast elkaar ziet staan en er amper een lachje vanaf kan. 

Hoewel die statige foto’s van vroeger ook hun charmes hebben, ga ik anders te werk. Net als bij volwassenen, vind ik het belangrijk dat kinderen juist helemaal zichzelf zijn! Ik laat de kinderen dan ook altijd spelenderwijs op de foto gaan. 

Echte emotie vastleggen
Kinderen laten spelen is voor henzelf natuurlijk appeltje-eitje; het loslaten is juist voor ouders even wennen. Ik neem de kinderen daarom ook vaak nog even apart. Wat goed helpt is dat ik ze aan het begin van de shoot vertel dat ze aan het einde de foto’s mogen bekijken op de camera. Dat maakt ze razend enthousiast en nieuwsgierig!

Een voorbeeld van spelenderwijs op de foto gaan is samen iets leuks doen, zoals vliegtuigje spelen met papa. Maar ook tikkertje spelen, stoeien, kijken wie de grootste spierballen heeft, bij papa op de schouders, voetballen, dansen of springen. Niets is mooier om de kinderen vast te leggen wanneer ze het meest kind zijn. Dan kijk je later ook terug op een écht moment. Daarom laat ik ze altijd iets doen wat ze leuk vinden. Je kan het zo gek niet bedenken!

Ik krijg dan ook altijd terug van de ouders dat dit een fijne manier is om foto’s te maken van hun kinderen. Zo heb ik eens een autistisch jongetje samen met zijn hele grote familie op de foto gezet. Van tevoren werd al gewaarschuwd dat hij soms van die ‘buien’ kan hebben. Maar door te spelen/rennen, duidelijke korte aanwijzingen te geven en hem apart te nemen van de hele familie, is dit onwijs goed gegaan met een heel mooi resultaat. 

Instellingen van mijn camera
Wat komt er verder nog bij kijken? Als fotograaf heb ik bij spelende kinderen niet rustig de tijd om de instellingen van mijn camera te wijzigen. Ook hier houd ik dus rekening mee tijdens de shoot. Ik zorg ervoor dat bij dit soort fotoshoots de instellingen van mijn camera altijd op manual staan en de sluitertijd heel snel is. Zo kan mijn camera de beweging van de kinderen goed vastleggen! 

Zijn jullie er klaar voor om het hele gezin op de foto te zetten? Ik maak graag kennis om de mogelijkheden te bespreken!